dissabte, 26 de maig del 2012

VALORACIÓ PERSONAL


Al llarg d’aquest Pràcticum II he pogut reflexionar sobre els coneixements teòrics que he anat adquirint al llarg dels meus estudis de psicopedagogia i contrastar-los amb la pràctica diària. Estic molt satisfet perquè he pogut conèixer millor el funcionament del centre des del punt de vista del departament d’orientació, conèixer alguns dels àmbits d’intervenció del psicopedagog, i també vivint en primera persona algunes de les dificultats a les quals ha de fer front en les seves intervencions.

He tingut l’oportunitat de poder fer una anàlisi del centre, per poder realitzar un diagnòstic actual de la convivència i de la visió que té d’aquesta tota la comunitat educativa. He pogut realitzar i intentar dur a terme un projecte que ajudés a aconseguir aquest objectiu. He après a treballar a partint de protocols d’actuació, seguint les diferents fases. He desenvolupat habilitats de treball en equip, compartint la informació obtinguda, fent hipòtesi i detectant necessitats, punts forts i punts febles en el centre. També he pogut desenvolupar tasques de formador del professorat i assessor en aspectes relacionats amb la convivència i la prevenció de la violència escolar.

Sincerament, l’experiència ha estat esgotadora (tenint en compte que havia de compaginar pràctiques amb el meu treball i els meus estudis, i que per dur a terme algunes accions he hagut d’emprar més temps fora de l’horari de pràctiques en el centre) però al mateix temps molt gratificant, pels resultats aconseguits. He de reconèixer que he après moltes coses (tant del positiu com del negatiu). He pogut treballar algunes de les competències que són necessàries desenvolupar per part del psicopedagog com són la metodològica, la participativa i la personal.

Sóc totalment conscient que encara em queda un llarg camí per convertir-me en un bon professional de la psicopedagogia. Les experiències viscudes al llarg d’aquestes pràctiques (i de les anteriors) considero que seran les primeres contribucions a aquest camí a recórrer.

1 comentari:

  1. És d'agrair la teva sinceritat tant en aquestes conclusions com en la resta d'entrades del blog. El projecte era molt ambiciós per al temps disponible, però almenys ho has intentat. Crec que el camí està obert i has deixat la ruta perquè el centre ho pugui continuar.

    El tema de la gestió de la convivència i la resolució de conflictes crec que és una de les parts fonamentals del pla d'acció tutorial, especialment en els dos primer cursos de l'ESO. Les teves aportacions van en la direcció correcta.

    Ànim i bon treball!

    ResponElimina